Klassieke Homeopathie

klassieke

In 1810 publiceert dr. Hahnemann het Organon waarin hij richtlijnen geeft voor het behandelen van zieke mensen met homeopathie. Hij was zijn tijd ver vooruit door toen al te zeggen dat lichaam en geest bij elkaar horen en als 1 geheel behandeld moeten worden. Ook gaf hij aan dat ons lichaam door een levenskracht (dynamis) in stand werd gehouden en dat een verstoorde levenkracht tot klachten zou leiden. 

Het bijzondere van het Organon is dat dr. Hahnemann uit het niks een complete behandelmethode ‘bedenkt’ en dat de richtlijnen uit 1810 nog steeds geldig zijn en nu te verklaren zijn vanuit de huidige inzichten van de fysiologie en embryologie. Kortom homeopathie is gebaseerd op natuurwetten! 

Helaas is er veel misverstand over wat homeopathie nu precies is en ook bij de reguliere geneeskunde is er (nog) weinig begrip voor deze behandelwijze. Dat is overigens niet altijd zo geweest. Aan het einde van de 19e eeuw was homeopathie zeer populair en bestonden er over de hele wereld homeopatische ziekenhuizen. 

Waarom dit nu niet meer zo is kan je hier zien: 

https://www.youtube.com/watch?v=3Ju2VmVVX2c

Klassieke homeopathie is totaal anders dan de homeopatische middelen die te vinden zijn bij de drogist. Belangrijkste verschil is dat de middelen die bij de drogist verkocht worden klachtgericht zijn. Dus je kan een homeopatisch middel halen (vaak meerdere middelen bij elkaar gedaan) voor bijvoorbeeld overgangsklachten of prostaatklachten. 

Een klassiek homeopaat geeft nooit een middel voor de klacht alleen, maar behandelt de achterliggende mens en probeert zijn algehele weerstand te stimuleren, zodanig dat de lichamelijke maar ook emotionele en mentale klachten verdwijnen/verbeteren. Deze aanpak is dus gericht op de oorzaak van de klachten en niet op het gevolg.